Cambios kliniska beslutsstöd kombinerar uppgifter specifika för en enskild patient med regelverk baserade på medicinsk evidens. Syftet är att kontrollera följsamhet eller ge råd om vad som är den bästa behandlingen för patienten.
Med Cambios kliniska beslutsstöd får användare ett intelligent och effektivt stöd vid handläggning av patienter. Relevanta kliniska riktlinjer kombineras med aktuell patientspecifik information för att säkerställa följsamhet och därmed öka patientsäkerheten.
Beslutsstöd förbättrar patientsäkerheten
Idag finns överväldigande bevis för att datoriserade kliniska beslutsstöd förbättrar patientsäkerheten och underlättar användandet av evidensbaserad vård. Det fungerar bäst när det är sömlöst inbäddat i arbetsflödet och inte kräver ett uthopp från journalsystemet eller dubbelinmatning av data.
Kan användas inom alla delar av hälso- och sjukvården
Cambio CDS bygger på internationella standarder och har designats för att enkelt kunna integreras med underliggande lokalt journalsystem. Produkten stödjer en lärande organisation där ny kunskap i form av medicinska regler löpande kan tillföras och snabbt komma till användning i den kliniska vardagen. Cambio CDS kan användas inom alla delar av hälso- och sjukvården, oavsett klinisk specialitet och organisatorisk tillhörighet.
Cambio CDS stroke prevention app: beslutsstödet som förebygger stroke och räddar liv
Produkter
Cambio CDS Apps är små beslutsstödsapplikationer, sömlöst inbäddade i det lokala journalsystem och designade för att stödja en viss klinisk process. De kan aktiveras automatiskt utifrån händelser i journalsystemet, t ex patientbyte eller nya journaluppgifter, eller nås via ett menyval.
Cambio CDS Platform är en molnbaserad tjänst för utveckling och driftsättning av kliniska beslutsstöd som sömlöst kan integreras med godtyckligt journalsystem. Plattformen består av utvecklingsverktyg, regelmotor, kunskapsdatabas och tjänster för driftsättning och monitorering av beslutstödsapplikationer (Cambio CDS Apps). Den kliniska kunskapen är nedbruten till maskinläsbara regler baserade på internationella standarder och referensterminologier, så att beslutsstödsregler enkelt kan delas mellan olika beslutsstödsapplikationer oberoende av leverantör. Reglerna kan likt legobitar användas för att bygga kraftfulla och flexibla kliniska beslutsstöd.
Beslutsstödet CDS Stroke Prevention är en digital implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention av stroke hos patienter med förmaksflimmer. Beslutsstödet finns inbäddat i journalsystemet och genomför en automatisk analys av strukturerad patientdata som behövs för att bedöma den årliga risken för stroke. Patientens demografidata, diagnoser och aktiva läkemedel används för att utföra den automatiska analysen.
Beslutsstödets analys sker i bakgrunden utan att efterfråga data från användaren. Om en patient har ökad risk för stroke kommer beslutsstödet att notifiera användaren och rekommendera handläggning enligt Socialstyrelsens riktlinjer.
Beslutsstödet Remiss för SVF Prostatacancer är en lösning som är utvecklad i enlighet med de kliniska riktlinjerna som beskrivs i det standardiserade vårdförloppet (SVF) för prostatacancer. Beslutsstödet används för att hjälpa användare med att avgöra om en välgrundad misstanke för prostatacancer föreligger eller ej.
Strukturerad patientdata importeras direkt från journalsystemet och analyseras tillsammans med data som förses av användaren. Om patienten har en ökad risk för prostatacancer och bör remitteras till specialistvården sammanställer beslutsstödet väsentlig klinisk information i en remisstext. Därmed säkerställs att remissmottagande läkare får tillräckligt med bakgrundsinformation för att avgöra om patienten ska kallas till specialistsjukvården eller ej.
CDS Vårdskadeprevention består av fyra beslutsstöd som utvecklats för att minska risken för vårdskador inom sekundärvården. Områdena som ingår i CDS Vårdskadeprevention är trycksår, undernäring, fall och munhälsa.
Vårdgivare får tillgång till digitala riskbedömningsverktyg samt dokumentationsstöd som genererar automatiska journalanteckningar och vårdplaner. Tillsammans med patientdata inhämtad från journalsystemet och data angiven av användaren kan beslutsstöden kalkylera patientens risk för respektive område och stödja användaren med att skapa en individuell vårdplan.
Beslutsstödet Remiss för Familjär Hyperkolesterolemi (FH) stödjer användare med att identifiera patienter med misstänkt FH. Familjär hyperkolesterolemi är en genetisk sjukdom som kraftigt ökar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar i förtid.
Beslutsstödet använder strukturerad patientdata från journalsystemet samt information som anges av användaren för att utföra en bedömning av patientens riskprofil. Om beslutsstödet detekterar en riskpatient kommer en notifiering presenteras för användaren som därefter guidas vidare till ett användargränssnitt med ytterligare information. Beslutsstödet presenterar patientspecifika rekommendationer och har stöd för automatisk remittering till specialist samt strukturerad dokumentation i journalen.
Se videon ovan om vår app för stroke-prevention, eller gå till vår Youtube-kanal för att se fler filmer från Cambio.
Ett innovativt beslutsstöd som ger stöd i den komplexa vården
Med Cambios kliniska beslutsstöd får användare ett intelligent och effektivt stöd vid handläggning av patienter. Relevanta kliniska riktlinjer kombineras med aktuell patientspecifik information för att säkerställa följsamhet till riktlinjer och därmed öka patientsäkerheten.
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.